Hackathon: Een kansrijke start

Doe mee met de hackathon Een kansrijke start en bedenk met jouw team een innovatieve en fundamentele oplossing om zoveel mogelijk kinderen in Nederland een kansrijke start te geven.

Kansrijke start

De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start in het leven. In deze periode worden alle organen aangelegd, wordt onze afweer opgebouwd, hechten we ons aan anderen, leren we kruipen, staan en lopen, leren we eten en drinken, leren we communiceren, spreken we onze eerste woordjes en leren essentiële levenslessen over oorzaak en gevolg.

Juist omdat de ontwikkeling van een kind in de eerste 1000 dagen razendsnel gaat, is het van fundamenteel belang dat deze goed verloopt: er is maar één kans op een goede start. 1 op de 6 kinderen die wordt geboren heeft geen goede start door vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht of een combinatie daarvan. De oorzaak hiervan ligt voornamelijk bij sociale risicofactoren en het gebrek aan beschermingsfactoren (Ministerie van VWS, 2018).

Garage 2020 en Platform 51 slaan de handen ineen en organiseren de landelijke hackathon Een kansrijke start. Doel is om een innovatieve en fundamentele oplossing te bedenken voor het vergroten van het aantal kinderen in Nederland dat een kansrijke start heeft.

 

Hoe krijgen meer kinderen in Nederland de best mogelijke eerste 1000 dagen van zijn of haar leven?

 

‘hack·a·thon’
Een hackathon is een evenement waarin (teams van) deelnemers non-stop bezig gaan om binnen een korte tijd oplossingen voor een aangereikte casus te bedenken. Tijdens de hackathon Een kansrijke start worden 5 locaties in Nederland beschikbaar gesteld voor deelnemers en teams. Deelname aan de Hackathon is gratis (vervoer en overnachting is op eigen kosten). De deelnemers brengen vaak verschillende talenten mee om daarmee effectieve teams te vormen. Deze teams worden of door de deelnemers zelf gevormd of door de organisatie.

Wat, wanneer en waar?

De hackathon vindt plaats van 30 maart tot 4 april 2020 op 5 locaties: Amsterdam, Eindhoven, Leiden, Utrecht en Hengelo. Op elke locatie wordt een programma ontwikkeld met inhoudelijke sprekers en is er begeleiding op het proces van de hackathon. Je bent (eventueel met meerdere deelnemers) van harte welkom! Er zijn geen regels voor de grootte of samenstelling van jouw team. Als het maar leidt tot innovatieve oplossingen voor een kansrijke start.

Een onafhankelijke en deskundige jury met diverse experts selecteert 1 innovatie/team per locatie als winnaar. De 5 winnaars presenteren hun innovatie op het landelijke event Samen Toekomst Maken op 16 april 2020 in de Fabrique in Utrecht. Daar wordt dé landelijke winnaar bekendgemaakt. Deze ontvangt een geldprijs om de winnende innovatie verder te ontwikkelen.

Klik hier voor de flyer van de Hackathon (pdf). Wil je een stapel van deze flyers ontvangen, mail dan naar info@samentoekomstmaken.nl.

Locaties:

Amsterdam
2, 3 & 4 april 2020
Informatie over locatie en programma volgt binnenkort
Contactpersoon voor informatie of aanmelding: evelyn@garage2020.nl

Eindhoven
1 & 2 april 2020
Informatie over locatie en programma volgt binnenkort
Contactpersoon voor informatie of aanmelding: John@garage2020.nl

Leiden
3 april 2020
Informatie over locatie en programma volgt binnenkort
Contactpersoon voor informatie: bart@garage2020.nl en aanmelden via deze link.

Enschede
1 t/m 3 april 2020
Informatie over locatie en programma volgt binnenkort
Contactpersoon voor informatie of aanmelding: fleur@garage2020.nl

Utrecht
3 & 4 april 2020
Locatie: NCJ, Churchilllaan 11 in Utrecht
Informatie over het programma volgt binnenkort
Contactpersoon voor informatie of aanmelding: valentine@pl51.nl

 

De Hackathon Een kansrijke start is onderdeel van het landelijke event Samen Toekomst Maken en wordt georganiseerd door Garage2020, Platform 51 en hun partners.